Indexeren rapport & statistieken

Wat is het indexeren rapport in Google Search Console?

Wanneer je Google Search Console opent, krijg je verschillende statistieken over jouw website voorgeschoteld. Een daarvan is het Indexeren rapport (vroeger Dekking rapport, in het Engels het ‘index coverage status report’). Dat geeft weer welke status je pagina’s hebben.

Met de URL-inspectie tool zoom je in op individuele pagina’s. Dit rapport geeft je een algemene kijk over de gehele website. Bovendien toont Google duidelijk waarom de zoekmachine bepaalde pagina’s niet indexeert. Je spoort er dus makkelijk en efficiënt fouten mee op.

google search console met indexeren rapport onderaan

Waar vind je het Indexeren rapport?

Daarvoor open je Google Search Console. De zoekbalk bovenaan is je toegangspoort tot het URL inspectie tool. Links heb je shortcuts naar de verschillende onderdelen van de rapporten. In het overzicht zijn die weergegeven met statistieken. Van boven naar onder vind je de Search Console Insights, Prestaties, Indexeren, Functionaliteit, Winkelen en Optimalisaties. Leer er meer over in ons overzicht van rapporten in GSC. Of klik rechtsboven op ‘Volledig rapport’ om de indexatiestatus van je website te controleren.

Zo werkt het rapport over paginaindexering

Het indexatierapport van Google Search Console bestaat uit twee elementen: bovenaan een grafiek met het aantal geïndexeerde en niet-geïndexeerde pagina’s, onderaan de redenen waarom pagina’s niet geïndexeerd zijn. Het is mogelijk om de gegevens over de geïndexeerde pagina’s te bekijken, maar daar word je niet veel wijzer van.

Indexatiefouten in Google Search Console

Interessanter is de onderste helft van het rapport. Hier ontdek je de verschillende redenen waarom het Google niet lukt om je website of specifieke pagina’s te crawlen of indexeren. Het gevolg is dat je ook niet in de zoekresultaten verschijnt. Soms is dat de bedoeling, soms ook niet. Indexeert Google je pagina niet? Dan zie je hier waaraan dat ligt.

voorbeeld van het rapport over paginaindexering in Google Search Console

Het voordeel van het Indexeren rapport

Op het eerste gezicht lijkt deze tool weinig meerwaarde te brengen. Wanneer je al even aan de slag bent met SEO, weet je echter dat het snel vinden van fouten een gigantische meerwaarde is.

Zolang alles goed gaat met je website en rankings hoef je deze pagina niet al te vaak te openen. Maar van zodra je minder verkeer ontvangt, spoor je eenvoudig bepaalde fouten op en los je ze op dankzij het Indexeren rapport.

Tip

Je ontvangt de fouten die Google Search Console ontdekt rechtstreeks in je mailbox. Zorg er dus voor dat je een actief mailadres gebruikt om je website aan te melden bij Google.

Veelgestelde vragen over het pagina indexatie rapport

Hoeveel % van mijn website moet geïndexeerd zijn?

Laat ons beginnen bij het begin: 100% indexatie is bijna onmogelijk te behalen en ook niet aangeraden. Sommige pagina’s hoeven helemaal niet in de zoekresultaten te verschijnen. Denk maar aan winkelmandjes of uitcheckpagina’s van je webshop. Ook wanneer je website groeit, verouderen er artikels of vallen ze uit de boot. Google indexeert bovendien alleen canonieke URL’s, jouw voorkeurspagina’s die je aanduidde met een canonical tag.

Hoelang duurt het om een pagina te indexeren?

Het indexeren van een pagina of je website vraagt tijd. Afhankelijk van je website autoriteit en crawl budget duurt het soms langer of gaat het juist sneller. Een nieuwe pagina of URL snel laten indexeren door Google doe je door een manuele aanvraag via de URL-inspectie tool.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.