Screaming Frog handleiding

Een SEO tool die gratis honderden URL’s analyseert, wijst op problemen en ook nog eens oplossingen voorschotelt. Klinkt te mooi om waar te zijn? Nee, hoor. Maak kennis met SEO Spider Screaming Frog. Dit programma crawlt je website precies zoals de Googlebots en brengt zo handenvol waardevolle informatie aan de oppervlakte. Duik mee in onze uitgebreide gids voor Screaming Frog.

Wat is Screaming Frog?

Je pagina’s geraken enkel in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google doordat die je website crawlen, indexeren en ranken. Crawlen is het in kaart brengen van websites door robotjes, ook wel crawlers of spiders genoemd. Indexeren is het opnemen van de URL’s in de database van de zoekmachine. Die rankt vervolgens websites op basis van de match met de zoekopdracht.

Screaming Frog is een van onze favoriete SEO tools. Het is een crawler, die net zoals de Googlebot websites verkent aan de hand van interne links en backlinks. Daarbij analyseert hij uitgebreid elke URL die hij tegenkomt. Ondertussen geeft hij issues met voornamelijk je technische SEO aan. Je website door Screaming Frog halen zorgt gegarandeerd voor heel wat verbeterpunten. In deze handleiding doorlopen we alle stappen, van het downloaden en installeren over het crawlen tot het analyseren en oplossen.

Screaming Frog handleiding: het logo van deze SEO-tool

Screaming Frog installeren

Deze crawler werkt enkel op desktop. Screaming Frog installeren doe je in enkele stappen.

homepage van Screaming Frog met de button 'download' omcirkeld
  1. Surf naar de website van Screaming Frog.
  2. Druk op de blauwe knop ‘download’ en vervolgens op de groene knop met jouw besturingssysteem (Windows, MacOS of Ubuntu).
  3. Dubbelklik op het bestand dat je net gedownload hebt.
  4. Doorloop de installatieprocedure.
  5. Klik op ‘Finish’ en ‘Accept’, Screaming Frog opent automatisch.
het beginscherm van Screaming Frog

Screaming Frog: gratis versus betalend

Je hebt zonet de gratis versie van Screaming Frog geïnstalleerd. Hiermee crawl je maximum 500 URL’s in één keer. Die beperking valt weg wanneer je betaalt voor een jaarlijkse licentie. Bovendien heb je dan toegang tot geavanceerde configuratieopties. Verder heb je de mogelijkheid om crawls op te slaan, te heropenen en onderling te vergelijken, en Screaming Frog te koppelen aan Google Search Console en Google Analytics.

Wanneer je een licentie koopt, dien je je gebruikersnaam en licentiesleutel in te voeren in Screaming Frog. Sluit de applicatie af en start hem opnieuw op om van alle voordelen te genieten. De ontwikkelaars raden voor het opslaan van crawls aan om de standaard database storage te gebruiken onder File -> Settings -> Storage Mode.

Crawl je website met Screaming Frog

Voer in de zoekbalk bovenaan een URL in (bijvoorbeeld de homepage van je website) en klik op ‘Start’. Wij gebruiken als voorbeeld onze eigen website, dus geven we digital-climax.be in. Screaming Frog bekijkt nu alle URL’s op hetzelfde subdomein waarnaar gelinkt wordt in de HTML. Onderaan volg je de crawlsnelheid en, in een groene balk, het aantal gecrawlde en nog te crawlen URL’s. Onze website telt meer dan 500 URL’s, maar dat is voor deze Screaming Frog gids geen probleem.

Tip

Een subdomein is een aftakking van je domein – ontdek alle gelijkenissen en verschillen in onze gids over online domeinen.

het resultaat van een crawl door Screaming Frog

Je krijgt onmiddellijk veel informatie in het grootste vak links bovenaan, zeker wanneer je de menubalk eronder verder naar rechts sleept. Hier ontdek je alle gecrawlde URL’s, met daarbij hun statuscode en status, of ze indexeerbaar zijn of niet, hun metadata en de lengte daarvan in karakters en pixels, de H1 en de eerste twee H2’s, de canonieke URL en nog heel veel meer. Indexeert Google je pagina niet? Dan zie je dat hier meteen.

Door links bovenaan onder ‘All’ te kiezen voor andere bestandtypes, zie je enkel media, pdf’s of html-webpagina’s. Die selectie voer je ook makkelijk door in het vak rechts bovenaan. Scrol omlaag door het tabblad ‘Overview’ voor een eerste, algemeen beeld van je website. Onderweg zie je onder meer interne redirects door een status code 301 of status code 302, welke URL’s een underscore bevatten, waar er page titles ontbreken, welke H1’s te lang zijn of welke pagina’s worstelen met thin content.

het tabblad Overview in Screaming Frog

SEO problemen vinden met Screaming Frog

Al die technische SEO problemen én hun oplossingen staan ook handig gegroepeerd op het volgende tabblad, ‘Issues’. Screaming Frog zorgt zelf voor verschillende labels. De tool maakt onderscheid tussen ‘opportunities’, ‘warnings’ en ‘issues’. Die hebben op hun beurt een lage, medium of hoge prioriteit.

Bij sommige pagina’s zie je bijvoorbeeld een andere canonieke URL dan hun eigen URL. Daardoor indexeren crawlers niet de URL zelf, maar wel een andere. Mogelijk heb je daar zelf voor gekozen, bijvoorbeeld met een canonical tag. Of misschien heeft Google dat in jouw plaats beslist. Dat zie je dan in Google Search Console. Niet noodzakelijk een issue dus, wel een waarschuwing.

Met de filters rechts bovenaan bekijk je verder de problemen, waarschuwingen en kansen apart. Klik op een van de issues, dan krijg je links in beeld de URL’s in kwestie. Onder het ‘Issues’ vak verschijnen een omschrijving van het probleem en suggesties om het op te lossen. Screaming Frog benoemt meer dan 300 mogelijke SEO risico’s voor je website. Snap je nu waarom wij zo van deze tool houden?

gedetailleerd overzicht van issues in Screaming Frog

Het volledige overzicht vind je rechts, dieper in problemen duiken doe je in het specifieke tabblad links. Kom je bijvoorbeeld een statuscode 404 tegen? Die schrikt zowel zoekmachines als bezoekers af. Klik erop om links de URL(’s) te zien waarover het gaat. Klik vervolgens op de URL’s zelf voor specifieke informatie in de verschillende tabbladen onderaan je scherm. Zo zie je hier welke interne links er naar je kapotte pagina gaan – die wil je graag zo snel mogelijk verleggen.

Meer mogelijkheden van Screaming Frog

Voor de opties onder ‘Configuration’ in het menu bovenaan moet je de betalende versie kopen. Maar ook gratis biedt Screaming Frog heel wat mogelijkheden. Verken ze gerust zelf en maak daarbij gebruik van deze tips:

  • Kies onder ‘Mode’ in plaats van ‘Spider’ voor ‘List’ om een lijst met te crawlen URL’s te uploaden.
  • Gebruik de verschillende opties onder ‘Bulk Exports’ en ‘Reports’ om je data te exporteren in bewerkbare bestanden.
  • Experimenteer met ‘Visualisations’ om bijvoorbeeld een boomdiagram van je website te maken en je website architectuur en content clusters te controleren.

De talloze toepassingen van Screaming Frog

Om je content te optimaliseren voor zoekmachines zijn SEO tools onontbeerlijk. Wij laten Screaming Frog regelmatig draaien, onder meer voor deze ingrepen:

Screaming Frog, het Zwitsers zakmes voor jouw SEO

De mogelijkheden en toepassingen van Screaming Frog zijn erg uitgebreid. Onze tip: download de gratis versie, laat je website crawlen en bekijk het resultaat. Je vindt ongetwijfeld zaken om je vindbaarheid in de zoekmachines te verbeteren. Heb je een grote website of wil je de impact van je aanpassingen opvolgen? Dan is de betalende versie het overwegen waard. Probeer Screaming Frog uit met deze handleiding naast je en ontdek alle voordelen.

Axl Van Steenacker

Over de auteur

Axl Van Steenacker

Sinds 2018 specialiseert Axl zich in het optimaliseren van websites voor zoekmachines. Dankzij praktische ervaring legt hij problemen, optimalisaties en strategieën op tafel. Meer bezoekers aantrekken en overtuigen is de rode draad in zijn carrière.